TRINAESTI MEĐU FESTIVALIMA

TRINAESTI MEĐU FESTIVALIMA

(Uoči Festivala nauke*) Iracionalni strah od broja trinaest naziva se triskaidekafobija. Ako ste malčice sujeverni kad je reč o broju trinaest (zbog nesrećnog trinaestog apostola, trinaeste legije Julija Cezara, ili pak, trinaest veštica koliko ih se navodno okuplja u jednom kovenu), to verovatno ne znači da imate triskaidekafobiju, što je podosta nezgodan poremećaj. Međutim, koliko se zaista plašite broja 13? Pre ili kasnije s njim se mora suočiti – sa trinaestom godinom života, bez obzira na očaj roditelja, svako postane tinejdžer, a kod Jevreja čak prolazi i tradicionalni Bar micva obred zrelosti.

Ovog decembra, trinaest godina navršava i Festival nauke ((www.festivalnauke.org)​), jedinstvena naučnopopularna manifestacija koja na Beogradskom sajmu okuplja naučnike iz brojnih naših ustanova i privlači brojnu, sada mahom mlađu publiku iz cele Srbije. Mada “Nauka kroz priče” nije učesnik Festivala, pozivamo vas da iskoristite priliku i sa decom i prijateljima prošetate do sajamskih hala.

Festival nauke je započeo svoj put na drugom mestu, u zgradi Geozavoda, i to u vreme kad su samo pojedini entuzijasti iz nauke, okupljeni oko ove privatne inicijative, verovali da za takve događaje postoji publika, da bi sa godinama pokrenuli čitavu scenu i podstakli razvoj današnje šarolike naučnopopularne ponude.

Festival nauke se ove godine održava na Beogradskom sajmu od 5. do 8. decembra. Kad se u četvrtak kapije Festivala otvore za posetioce, radoznala publika će u halama 3, 3a i 5 moći da pogleda program koji su pripremile brojne naučnoistraživačke organizacije, razne kompanije i ustanove koje se bave promocijom nauke, kako u Srbiji, tako i širom Evrope.

Pod nazivom “Razotkrivanje”, program obuhvata različite celine – “Nauka kroz priče” posebno preporučuje program na takozvanoj Naučno-fantastičnoj bini. No, uz postavke Festivalovih “tinejdžera” i Malu binu, središte manifestacije je izložbeni prostor koji radi pod nazivom “Nauka bez prestanka”.

Ovde više stotina naučnika organizuje zabavu za posetioce, sa posebnim fokusom na uzbudljive eksperimente koji razbijaju mitove i preispituju pseudonaučne tvrdnje. Naime, kako su organizatori Festivala ove godine najavili, ovogodišnja manifestacija je upravo zbog broja 13 posvećena razotkrivanju zabluda.

Mada u nekim istočnjačkim kulturama broj trinaest zapravo donosi sreću, u zapadnom svetu on spada u brojeve koje je “bolje izbeći” – u mnogim hotelima ne postoji soba sa “nesrećnim” brojem, u nekim zgradama preskočen je i ceo trinaesti sprat, kao i trinaesto sedište u nekim avionima, a već četvrt veka vozila Formule jedan ne nose broj 13. No, sa trinaestim Festivalom nauke stvari stoje drugačije – svakako ga nije preporučljivo zaobići.

Tekst: NKP

Fotografija: Festival nauke/Flickr

*Posetite stranicu Festivala nauke: www.festivalnauke.org