VRT FIZIKE: PITANJE VERNERA HAJZENBERGA

VRT FIZIKE: PITANJE VERNERA HAJZENBERGA

(VIDEO PETKOM, Ep. 27) „Hajzenberg je promenio naše razumevanje prirode na mikronivou“, kaže dr Antun Balaž iz Instituta za fiziku u Beogradu u dvadeset sedmoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ koja je posvećena ovom heroju nauke, jednom od utemeljivača moderne kvantne fizike, misliocu koji je u fizici spojio matematiku i filozofiju, neobičnom karakteru koji se hrabro suprotstavio nacistima, ali je potom, u Drugom svetskom ratu, učestvovao u nemačkom nuklearnom programu.

„U prirodi stvari ne moraju da se dešavaju onako kako mi zamišljamo. Hajzenberg je shvatio da za opisivanje prirode moramo da koristimo apstraktne matematičke objekte“, kaže dr Balaž objašnjavajući kako u opis prirode treba uključiti samo neophodne elemente. Zbog toga su mnogi nalazi u kvantnoj mehanici strani ljudskoj intuiciji, pa tako Hajzenbergov princip neodređenosti otkriva da postoje fundamentalna ograničenja u tome šta možemo znati o mikrosvetu.

Budući da su u izgradnji moderne fizike učestvovali i mnogi fizičari jevrejskog porekla, sa jačanjem nacizma, u Nemačkoj je pred Drugi svetski rad došlo do osporavanja kvantne fizike. Uprkos opasnostima, Hajzenberg se tome otvoreno suprotstavio zbog čega u Nemačkoj nije mogao biti izabran za redovnog profesora iako je već bio dobitnik Nobelove nagrade. Međutim, Hajzenbergovu ličnost, po rečima dr Balaža, danas vidimo višedimenzionalno, budući da je kasnije imao kontroverznu ulogu u nemačkom nuklearnom programu.

„Mada je bio oličenje teorijskog fizičara, Hajzenberg nas je podsetio da je fizika eksperimentalna nauka i da ukoliko teorija daje detaljniji opis nego što možemo da izmerimo, ne mora da znači da je takav opis tačan“, objašnjava dr Balaž.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

—-

VRT FIZIKE: MRAČNO PITANJE VERNERA HAJZENBERGA
GOST: DR ANTUN BALAŽ

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče”
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2021.