VRT FIZIKE: POSTANAK REPLIKATORA

VRT FIZIKE: POSTANAK REPLIKATORA

(VIDEO PETKOM, Ep. 31) „Život uspeva da instrumentalizuje složenost“, kaže dr Aleksandar Bogojević iz Instituta za fiziku u Beogradu u trideset prvoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ posvećenoj replikatorima.

„Replikatori su relativno jednostavni molekuli koji su satakni tako da prave kopije samih sebe“ kaže dr Bogojević i dodaje da tako počinje proces evolucije. „Za evoluciju je potrebno da imate kopije i da one nisu savršene i onda počinje kompeticija uspešnijih i neuspešnijih“, objašnjava dr Bogojević.

Stav da život ne mora da liči na nas dr Bogojević potkrepljuje tvrdnjom da evolucija ne zavisi presudno od prirode supstrata u kom se dešava. „Kod nas se to desilo u nečemu što zovemo biohemijom pa se informacija prenosi kroz DNK i RNK, a mi smo napravljeni od proteina“, kaže gost “Vrta fizike”, dodajući da virtuelni svetovi postoje i bez biohemije.

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta fizike“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE: POSTANAK REPLIKATORA

Epizoda 31

GOST: Dr Aleksandar Bogojević

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević

Scenario: “Nauka kroz priče”

Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)

Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić

Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2021.