BIKINI BOMBA

BIKINI BOMBA

BIKINI BOMBA

(Istorija utorkom) Impresivna i jeziva fotografija u prilogu napravljena je prilikom američkog testiranja nuklearnog oružja na ostrvu Bikini 25. jula 1946. godine. Ovo je bila jedna od 23 nuklearne probe koje su od 1946. pa u narednih 12 godina, tokom Hladnog rata, Sjedinjene Američke Države sprovele na ukupno sedam lokacija.

Iako podseća na čuvenu “pečurku” koja nastaje u nuklearnoj eksploziji kada vazdušna struja usisa prašinu i druge materijale sa tla, u ovoj eksploziji nastao je – čudne li ironije – “karfiol”.

Oblak koji okružuje mesto udara stvorila je kondenzovana voda. On je brzo nestao i već na sledećoj fotografiji se ne može videti, dok je iznad njega gejzir kontaminiran radioaktivnim materijama, koji je nastao u silini udara.

Pre testiranja na ostrvu Bikini, stanovnici su pristali da se privremeno presele na ostrvo Rongerik gde, ispostavilo se, nije bilo dovoljno uslova za proizvodnju hrane i gde su ubrzo gladovali. Zatim su prebačeni na Kvadželin, najveće među Maršalskim ostrvima. U narednim godinama, Sjedinjene Američke Države su im omogućile da koriste fond kako bi pokrili medicinske troškove lečenja. Čak i mnogo godina kasnije, na ostrvu su detektovani opasno visoki nivoi radioaktivnog stroncijuma 90.

Uporedo sa ovim dešavanjima, početkom jula 1946, nekoliko dana pre nego što su započele nuklearne probe na ostrvu Bikini, javnosti je prvi put prikazan sasvim nov model kupaćeg kostima nazvan po ovom ostrvu. Mada stanovnice ostrva zapravo nikad nisu prekrivale grudi, kao što je to slučaj sa bikinijem, ideja iza naziva kostima bila je da stvori eksplozivnu reakciju, te da bude “atomska bomba u svetu mode”, što je, svakako, i ostvareno.

(M. Đ.)

—–
FOTOGRAFIJA: United States Department of Defense