BLEJDRANER

BLEJDRANER

(Zapleti petkom*) Lovac na glave, Rik Dekard živi u postapokaliptičnom svetu – prirodno okruženje je gotovo nepodnošljivo, ljudi i androidi lutaju zagađenim, ogromnim i neprijatnim gradovima. Životinje su retkost u kojoj uživaju samo najbogatiji, a Dekard umesto pravog ljubimca ima crnu električnu ovcu.

On je blejdraner. Kreće u lov na šest odbeglih i nasilnih robota vrste Neksus 6 koji se pretvaraju da su ljudi, sa bizarnom željom da od nagrade za njihovo „penzionisanje“ sebi kupi pravu životinju. Ova potera i testiranje andorida (motivisano idejama Tjuringovog testa) pretvoriće se u zamršenu avanturu kad bude upoznao Rejčel, androida u koga će se zaljubiti i čiji će lik otvoriti pitanje šta je zaista veštačko, čovek ili android.

Dekardova priča je zaplet kultnog naučnofantastičnog romana „Sanjaju li roboti električne ovce“ poznatog američkog SF autora Filipa K. Dika koji je objavljen još 1968. godine. Po motivima ove knjige, Ridli Skot je 1982. snimio kontroverzni film Blejdraner koji je, po mišljenju mnogih ljubitelja SF-a, verovatno najbolje ikad snimljeno filmsko ostvarenje u ovom žanru. Naziv filma će vremenom postati poznatiji od originalnog naslova Dikove knjige.

Prošle godine se pojavljuje i nova verzija, artistička neo-noar avantura sa istim likovima i sličnim motivima, pod nazivom Blejdraner 2049. Film čiji poster je na slici potpisuje talentovani režiser Denis Vilnev. Ako ga do sada niste videli ili čitali, ovaj vikend bi mogao biti prilika za druženje sa Blejdranerom.

(S.B.)

*Iz petka u petak, NKP vam predstavlja seriju neočekivanih, zanimljivih ili žanrovski važnih zapleta, iz priča koje su povezane sa naukom, a potekle su iz romana, filmova i drugih umetničkih ostvarenja, sa idejom da vas podstaknemo da u njima otkrijete nove svetove. Ovu seriju, prirodno, počinjemo kultnom pričom Filipa K. Dika.

—–

Foto: bladerunnermovie(dot)com