CRNA RUPA

CRNA RUPA

(U fokusu) Globalnu pažnju svetskih medija privlači prva u istoriji ikada načinjena stvarna fotografija jedne crne rupe, koja je objavljena u sredu, 10. aprila. Reč je o supermasivnoj crnoj rupi koja se nalazi u galaksiji M87 i čije su dimenzije veće od 40 milijardi kilometara. Masa objekta je impresivna (što ga i čini crnom rupom) – čitavih 6,5 milijardu puta je veća od mase Sunca.

Tim od 200 astronoma koristio je podatke sa čak 8 zemaljskih radio teleskopa koji zajedno čine takozvani Event Horizon Telescope (EHT). Sihronizovan tako da koristi planetu Zemlju kao jedan gigantski telekskop, EHT može da dostigne rezoluciju od 20 lučnih mikrosekundi, što je, kako se navodi u saopštenju, takva oštrina da se iz uličnog kafea u Parizu mogu čitati novine u Njujorku.

Fotografija okruženja crne rupe koja je udaljena 55 miliona svetlosnih godina predstavljena je na šest istovremenih konferencija za novinare širom sveta, a jedna je održana i u Briselu, budući da je projekat izveden uz podršku Evropske unije. Pre toga, slika je dugo najavljivana i očekivana sa nestrpljenjem, da bi sada pokazala kako crne rupe zaista liče na stotine naučnih ilustracija koje su do sada dočaravale kako ih astronomi zamišljaju. Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu AJL.

Foto: Event Horizon Telescope

—–