DEČAK KOJI JE ZAUSTAVIO MORE

DEČAK KOJI JE ZAUSTAVIO MORE

(Vreme zabluda*) Povremeno se u kakvom razgovoru neko seti legende o malom holandskom dečaku koji je zaustavio Severno more u želji da potkrepi tezu kako i najslabiji mogu da odole pritisku velikih sila. Prema toj legendi, dečak Hans Brinker iz holandskog grada Harlema, prolazio je pored nasipa i primetio otvor kroz koji je isticala voda. Da bi sprečio poplavu, ovaj mali dečak je stavio prst u otvor i tako zaustavio Severno more dok mu nije stigla pomoć. Da li je to moguće? Kako je jedan nejaki dečak mogao da obuzda pritisak divljeg Severnog mora?

Mada nema dokaza da se ova priča ikad stvarno desila, grešite ako ste očekivali da će ovaj tekst raskrinkati tu legendu kao nemoguću i besmislenu, pošto je u njoj sve ostalo sumnjivo, a dečakov podvig jedini moguć i smislen. Ono što je učinio ne zavisi uopšte od dečakove snage. Hidrostatički pritisak ne zavisi od veličine i snage mora, već samo od dubine vode. Ako je otvor bio dvadesetak centimetara ispod površine mora, sasvim je svejedno da li se sa druge strane nalazilo par litara vode ili ceo okean – pritisak je potpuno isti. Zato dečak nije osećao ništa veći pritisak od onog koji bi doživeo da se igrao u plićaku.

Inače, najverovatnije da ova priča uopšte nije holandska legenda. Nju je smislila američka književnica za decu Elizabet Mejps Dodž (1831–1905) i u jednom poglavlju knjige o doživljajima dečaka Hansa Brinkera opisala šta se tamo nekom dečaku desilo sa nasipom i prstom. Verovatno zbog naslova Dodžine knjige malog holandskog dečaka najčešće zovu Hans Brinker, ali ga ponekad zovu i Petar iz Harlema.

S.B.

FOTO: Wikipedia/Johan Jorna (1962)

*Vreme zabluda je serija priča nastalih prema istoimenoj rubrici, od istog autora, koja je redovno objavljivana u nedeljniku Vreme 800-900.