GODINA IZA NAS

GODINA IZA NAS

Šta smo otkrili u 2017. godini? Još jednu godinu u 21. veku obeležili su davno načeti sukobi u raznim delovima sveta, čudni i sve čudniji tvitovi američkog predsednika, nove afere u Holivudu i dalji rast broja stanovnika.

Kraj godine, uz nove sukobe oko Jerusalima i nove projektile Severne Koreje, obeležile su i vesti o tajnim programima istraživanja NLO u Pentagonu.

Uz dalje planove o odlasku na Mars, rat za tržište autonomnih automobila i milijarde dolara tešku pozicionu borbu starih i novih proizvođača filmskog programa, iz meseca u mesec tokom 2017. pristizale su zapanjujuće vesti o Google veštačkoj inteligenciji koja sama uči i pobeđuje sve svoje AI prethodnike u šahu. Čovek već dugo uopšte i nije u konkurenciji.

Dalji razvoj zapanjujuće CRISPR tehnologije nije bio ni blizu onoliko zastupljen u medijima koliko u vodećim naučnim časopisima. No, ova nova mogućnost manipulacije pojedinačnim genima koja je predmet milionskih sporova o patentnim pravima, toliko je moćna da će bez sumnje planeta uskoro naučiti neugodnu skraćenicu iza koje se krije nova genetička tehnologija.

Zahvaljujući snimanju miona, fascinantnih čestica koje nastaju u atmosferi usled kosmičkog zračenja, grupa istraživača je ove godine otkrila ranije nepoznatu prostoriju u Keopsovoj piramidi. Istovremeno, u Severnoj Africi, pronađeni su vrlo stari fosili ljudi koji su zapravo 100.000 godina stariji od one starosti koja pre toga pripisivana Homo sapiensu.

U naš komšiluk je banuo putnik potekao sa neke druge zvezde, prvi asteroid koju smo uočili, a koji nije iz Sunčeve porodice, odnosno našeg solarnog sistema, već je došljak iz međuzvezdanog prostora. Uočen u oktobru i prvo smatran za kometu, nazvan je na havajskom ‘Oumuamua, što bi se moglo prevesti kao prvi izviđač. Nije poznato odakle je došao.

Uporedo sa vešću da je Nobelova nagrada dodeljena fizičarima koji su pomoću LIGO detektora prošle godine prvi put otkrili gravitacione talase, u astronomskom svetu se desilo nešto zaista uzbudljivo. Nakon što je LIGO snimio nove gravitacione talase brojni zemaljski i svemirski teleskopi usmereni su ka mestu odakle talasi stižu i snimili – kataklizmični sudar dve neutronske zvezde.

Najveće uzbuđenje dole na Zemlji izazvala je još jedna vest o otkriću novih egzosolarnih planeta. Mada ih je otkriveno više hiljada do sada, vest o sistemu sa sedam zemljolikih planeta oko zvezde TRAPPIST1 izazvala je početkom godine silnu euforiju u svim svetskim medijima. NASA ilustracija prikazuje ovaj zanimljivi planetarni sistem.

Mada slični Zemlji, ovi novi, uzbudljivi svetovi rotiraju oko svoje, stare zvezde, na manjim orbitama i razlikuju se od našeg – godina im traje mnogo kraće nego na Zemlji. I verovatno, donosi manje priča.

(S.B.)

—–

Foto: NASA JPL