IŠMAEL

IŠMAEL

(Zapleti petkom*) „Učitelj traži učenika. Mora imati iskrenu želju da spase svet. Obratiti se lično“. Vidimo čoveka koji, ozlojeđen, razočaran u mladalačke ideale i skeptičan prema revolucijama, pokretima i novim idejama, čita ovakav, sasvim bizaran oglas u novinama. Potom psuje, pljuje i baca novine na pod. A kako ni to nije dovoljno, podiže ih, odnosi u kuhinju i baca u kantu za smeće.

Naravno, nakon oklevanja, dvoumljenja i nešto razmišljanja, ne uspeva da odoli, ipak uzima oglas iz korpe i odlazi u potragu za Učiteljem. Tako, na krajnje banalan način, počinje jedinstvena “avantura duha i uma” američkog pisca Danijela Kvina, knjiga koja vas, čak i ako ste mnogo toga pročitali, u mnogo čemu može iznenaditi.

Išmael, po kome se Kvinov roman zove, ime je Učitelja koji predaje “zarobljeništvo”. U seriji dugih, neobično zanimljivih, zapravo čudesnih razgovora, uporedo sa kojima se prepliće i jedna drama o preživljavanju, učenik i učitelj odgovaraju na naoko banalno pitanje “Da li te lažu?“ Iza njega, međutim, stoji dramatična perspektiva sa raznim kontradikcijama i velikim pitanjima modernog življenja.

Za razliku od svakojakih drugih dela, Kvin i njegova dva junaka nisu samo zapitani i zabrinuti, nisu ucveljeni nad težinom ljudskog opstanka, oni su iskreni i sveži u promišljanju. To je otud što oni ne samo da imaju pitanja, nego imaju i – odgovore.

Putovanje kojim pokušavaju da otkriju šta je „neka mala stvar o kojoj nas lažu“ vodi nas u stvarnu avanturu duha, gde nestrpljivo iščekujete da saznate odgovore od čudnovatog Išmaela, jednako kao i njegov učenik. Ovo putovanje nas vraća i u neolit, u epohu poljoprivredne revolucije, u same korene civilizacije, a potom menja čitavu perspektivu ljudskog razvoja i napretka.

Da li svet zaista ima više smisla nakon Išmaelovog kursa? Originalan, ali jednostavan, „Išmael“ je roman koji je teško svrstati u bilo koji žanr. Nakon što ga je Kvin objavio 1992. godine, postao je ne samo Njujork Tajms bestseler, nego i knjiga koja okuplja hiljade poklonika kojima je promenila život.

Ako da sada niste putovali ovim putem, a osećate da nešto sa vašim svetom nije baš potpuno u redu, dobar je trenutak da oslušnete šta Išmael može da vam otkrije. Uz ovakav poziv, treba napomenuti i značajan detalj – učitelj Išmael nije ljudsko stvorenje.

(S.B.)

—–

*Iz petka u petak, NKP vam predstavlja seriju neočekivanih, zanimljivih ili žanrovski važnih zapleta, iz priča koje su povezane sa naukom, a potekle su iz romana, filmova i drugih umetničkih ostvarenja, sa idejom da vas podstaknemo da u njima otkrijete nove svetove

Foto: Ilustracija sa korica knjige “Išmael” Danijela Kvina (Knjiga komerc, Beograd 1998.)