KAKO NASTAJU URAGANI?

KAKO NASTAJU URAGANI?

(U fokusu) Fotografija prikazuje dva ribarska broda koje je po zlu čuveni uragan Katrina nasukao na autoput broj 23 u mestu Empajer u Luizijani. Brodovi nasukani duboko u kopnu samo su deo strašnih posledica koje je razorni uragan 2005. godine izazvao u ovoj američkoj saveznoj državi. Kao i prethodnih godina, i pre i nakon Katrine, ove se jeseni jugu SAD primiču uragani ogromne snage koji uzrokuju žrtve i ogromnu štetu.

Šta su zapravo uragani? Naime, sasvim je pridorno da iznad mora nastanu ogromni vrtlozi vazduha, široki stotinama kilometara. To su takozvani vrtložni sistemi vetrova koji nisu ništa neobično za meteorologe, ali mogu da veoma utiču na klimu.

Kada se vazduh “okreće” oko oblasti nižeg pritiska, sistem takvih vrtložnih vetrova se ustaljeno naziva ciklon, što je uobičajen naziv za oblast niskog pritiska. Cikloni se okreću i sa mora prelaze na kontinente, putujući sve dok ne izgube snagu.

Cikloni postoje i u našim krajevima – njihov prečnik je između 1000 i 4000 kilometara, ali se ne okreću preterano brzo, tako da ne nanose veliku štetu, osim što obično donose kišu.

Vazduh može da rotira i oko oblasti visokog vazdušnog pritiska, a takav sistem vetrova naziva se anticiklon. No, anticikloni su manji i sporiji od ciklona. Raspored ciklona i anticiklona u atmosferi je vrlo složen i zavisi od temperature vazduha.

U toplim, tropskim oblastima, cikloni su znatno manjeg prečnika (100-500 kilometara), ali se kreću znatno brže (100-250 kilometara na čas). Oni se zovu tropski cikloni i izazivaju dramatične klimatske efekte.

Obično nastaju iznad okeana i kreću se ka obalama. Vetar spiralno rotira ka središtu tropskog ciklona, a zbog svoje brzine može imati razorne posledice, poput onih koje je izazvala Katrina u Luizijani, ali i ovogodišnji uragani na Bahamima.

Zanimljivo je da tropski cikloni imaju različita imena u raznim delovima sveta. Na Pacifiku, u Japanu i na obalama Kine, tropske ciklone nazivaju tajfuni, dok ih u Karibima zovu uragani. Mada se obično misli da su to različiti vetrovi, uragani i tajfuni se u suštini ne razlikuju.

S.B.

—–

Foto: Patsy Lynch/FEMA – Wikimedia (CC)