KOGA SKRIVAJU RUPE NA MARSU?

KOGA SKRIVAJU RUPE NA MARSU?

(U fokusu) Fotografija prikazuje rupu u steni koju je pre nekoliko nedelja na površini Marsa napravio došljak sa Zemlje – robot Kjurioziti. Robotizovani rover istražuje tlo na dnu kratera Gejl od avgusta 2012. godine, odnosno već 2077 sola (marsovskih dana koji su oko 40 minuta duži nego na Zemlji).

Rupu prečnika 1,6 centimetara Kjurioziti je napravio na jednoj od NASA meta nazvanoj Dulut, a potom je i fotografisao svojom Mast kamerom. Rupa u sedimentnoj steni je poslužila za uzimanje uzoraka koji su potom zagrevani na visoku temperaturu od 500 stepeni Celzijusa.

Rezultate takvih ispitivanja NASA je prošle nedelje predstavila na još jednoj spektakularnoj konferenciji za novinare sa koje je u svetske medije otišla vest kako je Kjurioziti otkrio tragove organskih molekula na Marsu. Da li ovakvi nalazi govore kako na Marsu ima života?

Objavljene analize, za sada, ne potvrđuju postojanje života, ali pokazuju da je svakako moglo da ga bude na Crvenoj planeti. Kako je novinarima objavio Majkl Mejer, vodeći naučnik NASA istraživačkog programa Mars, pomenutim zagrevanjem uzoraka oslobodili su se organiski molekuli – tiofeni, benzen, toluen i kraći ugljenični lanci kao što su propan i buten.

Na pitanje da li su to tragovi života, Mejer je rekao: „Ne znamo, ali ovi rezultati nam govore da smo na pravom putu“. Mada nije poznato poreklo ovih molekula, u NASA veruju da su oni u marsovskim stenama već više milijardi godina. Živi svet na Zemlji u potpunosti je izgrađen od organskih molekula pa nije isključeno da oni i na Marsu predstavljaju znak života. Hipoteze idu od toga da su ovi molekuli bili hrana drevnih mikroorganizama, pa sve do toga da su to ostaci „Marsovaca“.

Istovremeno sa ovim nalazima, NASA je na konferenciji objavila fascinantne analize prisustva metana u atmosferi Marsa. Ispostavlja se da količina metana sezonski varira – tokom marsovskog leta i jeseni iz tla isparava više metana nego tokom zime i proleća.

Metan na Zemlji potiče od živog sveta, ali takođe i od geološke aktivnosti u Zemljinoj unutrašnjosti. Kako naučnici kažu, nemoguće je pouzdano razlučiti poreklo metana ni na Zemlji, a kamoli na Marsu. No, u ukupnoj slici, uz prisustvo organskih molekula, nije isključeno da je života na Marsu nekada bilo. Ili je još tu.

S.B./M.Đ.

—–
FOTO: NASA/JPL-Caltech/MSSS