ČUDESNA ATMOSFERA TRIBINE O ANTROPOCENU

ČUDESNA ATMOSFERA TRIBINE O ANTROPOCENU

(FOTO/VIDEO) Uprkos lošim vremenskim prilikama, dugotrajnoj kiši i saobraćajnom zastoju, publika je ponovo dupke ispunila Veliku salu SKC na tribini Instituta za fiziku u okviru inicijative “Nauka kroz priče”. Pod naslovom “Ima li života posle antropocena?” prednovogodišnja tribina održana je u ponedeljak, 23. decembra 2019. godine. Na tribini su govorili dr Aleksandar Belić, dr Eva Kamerer, dr Milica Kašanin Grubin i dr Milan Ćirković. Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević, urednik “Nauke kroz priče”.

Učesnici tribine su se osvrtali na različite aspekte čovekovog života i promišljali šta znači razlika između prirodnog i veštačkog, a osim potrage za definicijom antropocena i odgovorom na pitanje da li ovakvo doba postoji, sve vreme se kroz razgovor provlačila zapitanost da li je čovek gospodar sveta i ako jeste, kakav je u toj ulozi.

Dr Aleksandar Belić, fizičar sa Instituta za fiziku, na samom početku je rekao da čovek nije čak ni svoj gospodar objašnjavajući da čovekovo otkrivanje prirodnih zakona ne dovodi ni do kakvih promena u samoj prirodi već se ljudi prilagođavaju novom znanju i menjaju svoje ponašanje. Nazad u istoriju publiku je vratila dr Eva Kamerer sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je podsetila na manje poznatu ideju iz prve polovine 20. veka o noosferi, odnosno sferi ljudske misli.

O ljudskoj dominaciji planetom, geolog dr Milica Kašaninh Grubin sa IHTM, govorila je u svetlu definicije antropocena napominjući da postoji više načina da se definiše “doba čoveka” od kojih još uvek nijedan geolozi nisu zvanično prihvatili. Astrofizičar i futurista dr Milan Ćirković iz Astronomske opservatorije Beograd je rekao da je dilema da li je nešto prirodno ili veštačko lažna jer čovek je evoluirao, kao i sve njegove sposobnosti, na prirodan način.

Na tribini su predstavljena i izdanja izdavačke kuće Heliks, kao i knjiga izdavača McMillan koje su poklonjene publici. U fantastičnoj atmosferi Velike sale SKC, razgovor je trajao dva sata, što se u kišnoj decembarskoj noći učinilo i prekratko.

Ako želite da budete na vreme obavešteni o narednim tribinama i drugim događajima u okviru inicjiative “Nauka kroz priče”, prijavite se za NKP poštu. Više o prethodnim tribinama možete saznati na stranici programa tribina “Nauke kroz priče”.

GALERIJA

Fotografije: Bojan Džodan / IPB

VIDEO SNIMAK

Video: Two Tech Solutions