NAUČNI DOGAĐAJI 2018. GODINE

NAUČNI DOGAĐAJI 2018. GODINE

U godini iza nas naučna otkrića možda nisu izazivala medijsku euforiju, ali su naučnici ove godine pomerali front saznanja u brojnim oblastima, od antropologije do istraživanja svemira koja su zapravo dominirala u medijima. “Nauka kroz priče” izdvaja nekoliko medijski najzapaženijih naučnih događaja u 2018. godini:

1. PRVI KLONIRANI MAJMUNI

U Šangaju, na Institutu za neuronauke kineske akademije nauka, u januaru 2018. godine, predstavljeni su Zong Zong i Hua Hua, prvi ikada klonirani majmuni.
Pročitajte više: http://naukakrozprice.rs/prvi-klonirani-majmuni

2. STARMAN U SVEMIRU

Test koji je uspešno izveden 6. februara na lansirnom kompleksu 39A pratili su gotovo svi svetski mediji, kao i pola miliona gledalaca koji su se nalazili u blizini svemirskog centra Kenedi na Floridi u SAD. Raketa Falcon Heavy, kompanije SpaceX uspela je da poleti noseći lutka Starmana, otvarajući novu eru u istraživanju svemira.
Pročitajte više: http://naukakrozprice.rs/starman

3. HOKINGOV ODLAZAK

Fizičar, kosmolog, pisac i mislilac, svakako jedan od najvećih umova današnjice, Stiven Hoking je preminuo 14. marta u svom domu Kembridžu, što je privuklo pažnju doslovno svih svetskih medija.
Pročitajte više: http://naukakrozprice.rs/hokingov-odlazak/

4. PAD KINESKE STANICE

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 pala je na Zemlju, 2. aprila, iznad južnog Tihog okeana. Veći deo stanice sagoreo je u atmosferi Zemlje.
Pročitajte više: http://naukakrozprice.rs/pad-kineske-stanice/

5. KRVAVI MESEC

U petak, 27. jula, u večernjim satima na nebu je satima bio vidljiv divan astronomski fenomen – potpuno pomračenje Meseca praćeno zgodnim rasporedom planeta na nebu.
Pročitajte više: http://naukakrozprice.rs/kako-mesec-postaje-krvav

6. GENETSKI MODIFIKOVANE BEBE

Tim kineskih naučnika u novembru je izazvao medijsku lavinu reakcije objavom da su rođene Lulu i Nana, prve bebe bliznakinje sa editovanim genima, koji im daju otpornost na HIV virus..

7. INSIGHT NA MARSU

U prostranu ravnicu Elizijum na Marsu, vulkansku oblast u blizini ekvatora, 26. novembra spustila se metalna ptica na tri noge, sa metar visokim trupom, krilima od solarnih panela raspona šest metara i dva metra dugom rukom – to je robot InSight, poslat sa Zemlje na Mars kako bi konačno ispitao njegovu unutrašnjost i ustanovio ima li u njemu možda života.
Pročitajte više: http://naukakrozprice.rs/sletanje-na-mars-2018/

S.B./M.Đ.

—–

ILUSTRACIJA: Depositphotos/BlackSpring1