OKEANSKA PLEJ LISTA

OKEANSKA PLEJ LISTA

Život u okeanu, ma koliko bio čudesan za posmatrače, stanovnicima donosi mnoga ograničenja. S obzirom na to da se svetlost drugačije ponaša u ovoj optički gustoj sredini, vodene životinje na primer, ne mogu tako dobro da vide kao mi na kopnu. Ni mirise ne osećaju dobro kao kopnene životinje, jer on sporo „putuje“ kroz vodu… No, u jednoj stvari morska bića su u prednosti u odnosu na kopnene sisare – u proseku, zvuk kroz vodu putuje četiri puta brže nego kroz atmosferu.

Neke morske životinje, poput delfina i kitova, iskoristile su ova svojstva vode kako bi razivle veoma složenu komunikaciju. Neke vrste kitova, a posebno grbavi kit, mogu pevati pesme koje po ritmu i kompleksnosti podsećaju na čovekove kompozicije. Plavi kitovi koji žive u blizini Šri Lanke tako pevaju pesme u trajanju od po 2 minuta. Pevušeći ljubavnu melodiju, jedan kit može da stvori zvuk snage 20 kilovata, što je uporedivo na primer sa zaglušujućom bukom u nekom noćnom klubu.

Zvukovi koje kitovi proizvode imaju različite funkcije – često je to eholokacija koja im pomaže da otkriju dubinu vode ili veličinu i oblike objekata oko njih. Kako se navodi u istraživanju iz 2010. objavljenom u časopisu „Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom”, kompleksne melodije grbavi kitovi – gotovo isključivo mužjaci – proizvode da bi privlačili ženke ili odbijali mušku konkurenciju. Snažnu potrebu za komunikacijom dokazuju nam i primeri kitova iz zarobljeništa koji su pokušavali da imitiraju ljudski govor. Morski biolozi, međutim, decenijama diskutuju i o tome da li kitovi nekad pevuše onako, za sebe, i „radi umetnosti“.

Ove nedelje novo istraživanje objavljeno u „Royal Society Open Science“ otkriva nam još neke detalje o tome kako stvaraju melodije. Na dalekim putovanjima kitovi pamte i pevuše pesme koje su čuli tokom susreta sa drugim pripadnicima svoje vrste. Čak, ako analiziraju njihove zvukove, naučnici mogu da otkriju odakle kitovi dolaze.

I tako, dok putuju, ovi džinovski sisari menjaju svoju pesmu – što istraživači upoređuju sa najnovijim pop hitom. Radi se o nekoj vrsti kulturne razmene koja ovim životinjama ukazuje na to odakle ko potiče i kojim putem se upravo vratio.

Poslušajte jednu takvu melodiju grbavog kita: https://upload.wikimedia.org/…/comm…/1/13/Humpbackwhale2.ogg

M.Đ.
—–
Foto: Depositphotos/ CoreyFord