POSETILAC S NEBA

POSETILAC S NEBA

Neobični objekat na fotografiji u kom su se smestila dva dečaka je komad gvožđa koji su nekada davno američki domoroci iz doline Vilamet u Oregonu smatrali svetim i zvali ga “Tomonowos” – posetilac s neba.

Radi se, zapravo, o izuzetno velikom meteoritu, šestom po veličini koji je pronađen na Zemlji. Ne zna se tačno gde je mesto udara, mada postoje pretpostavke da je to obližnja Montana, ili čak Kanada. Danas se čuva u Njujorku, u Američkom prirodnjačkom muzeju, a zbog svojih dimenzija i neobičnog oblika, jedan je od najpoznatijih meteorita. Težine oko 15 tona i širine oko 3 metra, Vilamet meteorit sastavljen je uglavnom od gvožđa, uz nešto nikla, kobalta i fosfora, kao i nekih na Zemlji ređih elemenata poput iridijuma.

No, koja je njegova priča? Pre mnogo milijardi godina, prema jednom od mogućih scenaria koju zagovaraju u Američkom prirodnjačkom muzeju, jedna od planeta Sunčevog sistema navodno je razbijena u komade, a jedan njen fragment – kog mi sada znamo kao Vilamet meteorit – sudeći po sastavu, bio je negde u središtu te planete. Vilamet je nastavio da se kreće kroz Sunčev sistem, ali je na svom putu, kako kažu u Američkom prirodnjačkom muzeju, doživeo najmanje dva dramatična sudara, od kojih je onaj drugi zaslužan što je, na kraju, putujući ogromnom brzinom uleteo u atmosferu Zemlje i udario u nju.

(M.Đ.)

—–
Foto: Američki prirodnjački muzej