POVRATAK NA MESEC

POVRATAK NA MESEC

Ovo bi mogla biti godina u kojoj će izbledeti jedan od omiljenih “argumenata” teoretičara zavere – ako je čovek zaista bio na Mesecu, zašto niko ne posećuje Zemljin satelit nakon okončanja Apolo programa 1975. godine? Mada je prilično jasno da za tim jednostavno nije bilo potrebe, broj misija koje će tokom 2018. godine će biti usmerene ka Mesecu bi trebalo da okonča ovu vrstu debate.

Kako u novom broju piše magazin New Scientist za ovu godinu je planirano čak osam različitih misija na Mesec. Administracija američkog predsedniak Donalda Trampa je najavila povratak Amerikanaca na Mesec, ali će ove godine svoje sonde poslati i Indija u martu, a potom i Kina u decembru.

Istovremeno, krajem marta se završava nadmetanje Google Lunar X privatnih inicijativa koje se bore za osvajanje 30 miliona dolara za uspešno slanje sonde na Mesec. O tome smo već pisali na NKP , a očekuje se da će u tom poduhvatu uspeti čak tri misije.

Najviše pažnje privlači najava Ilona Maska da će na Mesec uputiti prve turiste. Pomoću svojih novih Space X Heavy Falcon raketa, o kojima ćemo još pisati, Mask namerava da do karaja 2018. pošalje brod Crew Dragon sa dvoje prvih putnika na Mesec.

Njihova imena se još uvek drže u tajnosti, a pošto koristi nove, do sada neisprobane tehnologije, čitav poduhvat je svakako ogroman izazov. Fotografija prikazuje drugo poletanje Space-X rakete, izvedeno tokom prošlogodišnjeg testa.

(S.B.)

Foto: SpaceX.com