STO GODINA ISČEKIVANJA

STO GODINA ISČEKIVANJA

Ubrzo pošto je podignuta Botanička bašta Jevremovac u Beogradu, za nju je 1892. godine, od fabrike Mozentin iz Drezdena kupljena je i podignuta veličanstvena staklena bašta od oko 500 metara kvadratnih koja i danas postoji. Baštu su uskoro naselile tropske i mediteranske biljke, kaktusi i sukulente koje je su stigle s različitih krajeva sveta. Tako se, pre oko 130 godina, u staklenik uselila i jedna agava.

Agave inače rastu u Americi, u oblastima sa vrlo toplom i suvom klimom. Rastu sporo i cvetaju izuzetno retko, a nakon cvetanja – uginu. Zato ih često zovu i biljke stogodišnjice.

Ljudi ove biljke vekovima koriste na najrazličitije načine – za izradu papira, raznih predmeta i odeće za koju se koriste biljna vlakna. Agave su jestive (i listovi, a posebno cvetovi), od biljke se pravi agavin sirup, zaslađivač, ali i meksičko tradicionalno alkoholno piće pulke, kao i čuveno piće tekila.

U stakleniku raste nekoliko velikih agava, ali nijedna nije procvetala – do sada.

Sisal agava (Agave sisalana) nedavno je nagovestila da će procvetati. Očekujući taj, za botaničare više nego uzbudljiv događaj, biolozi iz Jevremovca organizovali su izložbu ”Agava” koju sada, uz impozantnu, cvetajuću agavu, posetioci mogu uživo da pogledaju. Cvet agave ne traje dugo pa ukoliko želite da vidite ovu impozantnu biljku – ne čekajte.

Tekst: Marija Đurić

Foto: Mirjana Ranković