TRAG ARTEMISA

TRAG ARTEMISA

(U fokusu) Na kraju će se, padom u Tihi okean, Artemis vratiti na Zemlju 11. decembra 2022. godine. U međuvremenu, nakon što je u sredu, 16. novembra, nova, moćna SLS raketa konačno poletela iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, brod Orion (ugnežden na njenom vrhu), u ovoj misiji bez ljudske posade, leteće do Meseca i nazad, otvarajući novi ambiciozni NASA svemirski program pod atraktivnim nazivom „Artemis“ kojim će se ljudi vratiti na Zemljin satelit.

Nakon pola veka čekanja, a potom čitavog niza odlaganja zbog tehničkih i finansijskih problema, program letova na Mesec sa ljudskom posadom konačno je oživeo. Ljubitelji astronomije, posmatrači i mediji dugo su iščekivali trenutak kad će se to dogoditi. Plan je da sledeća misija, 2024. godine, odnese ljudsku posadu na Mesec i da po njegovoj površini hoda prva žena astronaut.

Cilj programa je ne samo da se ponovi podvig dvanaest Apolo astronauta koji su hodali po Mesecu, nego i da se pomeri granica tehničkih i naučnih znanja, a sve sa konačnim ciljem da se pripremi međuplanetarno putovanje ka Marsu, gde će Mesec i jedna nova kosmična stanica biti usputni koraci. Uzgred, to bi konačno moglo da stavi tačku i na jalovu debatu o tome da li je bilo letova na Mesec, ali i da otvori sasvim nove horizonte.

Fotografija duge ekspozicije prikazuje trag poletanja SLS rakete na lansirnoj rampu 39B, upravo onoj sa koje je 1969. godine raketa Saturn V odnela misiju Apolo 10 koja je prethodila prvom čovekovom letu na Mesec. Tokom prve, 26 dana duge, probne Artemis misije, Orion će preći 450.000 kilometara do Meseca, a potom još 64.000 dalje u svemir, što će biti prilika za niz testiranja i naučnih eksperimenata.

Tekst: Slobodan Bubnjević

Foto: NASA/Keegan Barber⁣