DAN NAUKE 2019.

DAN NAUKE 2019.

(FOTO/VIDEO) U sredu, 10. jula, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra okupila se publika na specijalnoj tribini kojom je Institut za fiziku u Beogradu obeležio ovogodišnji Dan nauke. Odziv je pokazao da su ljubitelji nauke u Beogradu verni naučnopopularnim tribinama čak i u letnjim mesecima.

U spomen na dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul je odlukom Vlade Srbije posvećen nauci još od 2010. godine, a tokom prethodnih godina to je bila prilika za čitav niz manifestacija posvećenih kako liku i delu Nikole Tesle, tako i nauci u Srbiji.

Tribina Institita za fiziku u okviru inicijative „Nauka kroz priče“ koja je održana na Dan nauke razlikovala se od inače izuzetno posećenih naučnopopularnih tribina koje se organizuju tokom godine. Gosti tribine su umesto razgovora držali zanimljive prezentacije da bi predstavili kako sadašnjost, tako i budućnost domaće nauke, odgovarajući na pitanje iz naziva tribine: „Može li nauka da promeni Srbiju“.

“Realno je očekivati da u narednom periodu imamo veća izdvajanja za nauku”, rekao je tokom svog izlaganja prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar zadužen za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dodajući da je „jedan od načina i osnivanje Fonda za nauku.” Državni sekretar je podsetio na nedavno usvajanje novog Zakona o nauci i istraživanju, kao i na ulaganja u inovacije.

Uz administrativni okvir i promene u sektoru nauke, na tribini se govorilo i o novim obrazovnim paradigmama. “U renesansnoj Italiji Verokijeva radionica je bila fabrika genija”, u inspritaivnom kratkom predavanju o kreativnosti istakao je dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, gde će se uskoro graditi novi edukaciono-inovacioni centar nazvan upravo po renensansnom učitelju Verokiju. “Primer ove radionice pokazuje da u svakom gradu od 50.000 stanovnika ima mesta za 10 genija ako se kreativnost širi. To je cilj izgradnje Verokio centra na Institutu za fiziku.”

“U današnjem svetu, kada se tehnologija veoma brzo razvija, cilj je da što pre vidimo šta tržištu treba”, rekla je Gordana Danilović Grković, v.d. direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd, koja je podsetila na razvoj takozvanog inovacionog ekosistema i na osnaživanje novih tehnoloških komapnija. Njihov broj, posebno u domenu IT, značajno se povećao.

“Temelji svetske robotike postavljeni su u Srbiji”, podsetio je dr Kosta Jovanović, robotičar sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. “Najveći uticaj na život očekujemo od kućne robotike, a da bi roboti koji nas zamenjuju u kućnim poslovima bili funkcionalni u našem okruženju, moraju da izvode pokrete slične našim”, objasnio je Jovanović dodajući da je tim koji vpdi njegov mentor imao priliku da radi na tome. On je istakao da ovakva istraživanja mogu da se pokreću u Srbiji, kao i da počinju da privlače pažnju privrede.

“U Inovacionom centru Instituta za fiziku razvili smo tehnologiju koju smo nazvali po Nikoli Tesli”, rekla je dr Marija Mitrović Dankulov, rukovodilac Inovacionog centra Instituta za fiziku u Beogradu koja je tokom prezentacije pokušala da odgovori na pitanje kako jedna ideja može da utiče na tržište, ali i na same istraživače i njihove institucije. „Teslagram štiti od falsifikata pomoću ljuspica sa leptirovih krila koje su praktično jedinstvene. Verujem da će ova tehnologija uticati na društvo.”

Tribinu su moderisali Marija Đurić i Slobodan Bubnjević, urednici „Nauke kroz priče“. Publika je tokom tribine imala priliku da vidi seriju zanimljivih odlomaka iz domaćih i stranih filmova posvećenih Nikoli Tesli, koje su emitovane između izlaganja gostiju. U nastavku programa, publika se pitanjima uključila u diskusiju o nauci u Srbiji.

GALERIJA

Fotografije: Bojan Džodan IPB

VIDEO SNIMAK

Video: Two Tech Solutions

Pročitajte NAJAVU tribine
Pričitajte više o PROGRAMU TRIBINA