Tribina: PUT U SREDIŠTE RAVNE ZEMLJE

Tribina: PUT U SREDIŠTE RAVNE ZEMLJE

(Uživo) VIDEO PRENOS TRIBINE IZ VELIKE SALE SKC

Nakon serije izuzetno posećenih naučnopopularnih tribina, ponovo se okupljamo u Velikoj sali SKC u četvrtak, 21. marta u 19h. Na tribini Instituta za fiziku u Beogradu u okviru inicijative “Nauka kroz priče” sada razgovaramo o širenju pseudonauke, zabluda i teorija zavera u eri društvenih mreža i novih medija.

U središte ravne zemlje putujemo kroz razgovor u kome učestvuju:

Marija Mitrović Dankulov, fizičarka, Institut za fiziku u Beogradu
Aleksandar Baucal, psiholog, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu
Stanislav Milošević, astrofizičar, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta
Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, “Nauka kroz priče”.

Mada su snažni dokazi da naša planeta nije ravna ploča bili poznati u Staroj Grčkoj, još pre Aristotela, sredinom 19. veka u Engleskoj će grupa mistika i pseudonačunika osnovati prvi moderni pokret zagovornika takozvane ravne zemlje. Sa pojavom interneta, ravnozemljaši okupljaju veliki broj pristalica, a od nedavno, sa širenjem društvenih mreža, njihov broj je značajno porastao.

Kako je moguće da, uprkos ogromnom broju dokaza, u 21. veku ljudi veruju da je Zemlja ravna ploča? Odgovor na ovo pitanje vodi ka mehanizmima kojima se šire različite pseudonaučne ideje, od verovanja u chem trails do tvrdnji antivakcionalnog lobija.

Na tribini će se razmatrati i uloga obrazovnog sistema i kriza kritičkog mišljenja, kao i različiti pokreti čije mahom bezazleno delovanje ponekad ima pogubne i zabrinjavajuće posledice. Uz debatu, gosti tribine će na jasan i zanimljiv način predstaviti i niz dokaza koji demistifikuju ove zablude, pa tako i one da Zemlja nije okrugla.

Ulaz je slobodan: FB event

Dobro došli!