VRT FIZIKE: MOŽE LI FIZIKA DA PROMENI SRBIJU?

VRT FIZIKE: MOŽE LI FIZIKA DA PROMENI SRBIJU?

(VIDEO PETKOM – Ep. 08) „Gde je prirodno mesto na kome možemo da samerimo šta smo, šta treba da budemo i šta možemo da budemo“, kaže dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, u osmoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“. Emisija pod nazivom „Može li fizika da primeni Srbiju?“ podseća na razvoj moderne fizike, na njen kasni početak u Srbiji, ali i na brojne njene potencijale.

Razvoj moderne fizike traje četiri veka. Italijanski naučnik Galileo Galilej u 17. veku prvi posmatra nebo teleskopom i postavlja prve fizičke eksperimente uprkos tome što ga progoni Inkvizicija. Nakon Galilejevih pionirskih eksperimenata, Isak Njutn utemeljuje modernu fiziku kao egzaktnu nauku. Od tada fizika i srodne nauke sve uspešnije opisuju Univerzum, a nova naučna znanja dovode do razvoja novih tehnologija i dolazi do serije industrijskih revolucija. Fizika i druge nauke postaju motori zbog kojih se svet neprekidno menja.

Fizika je, inače, kasno stigla u Srbiju. Mada na prelazu iz 19. u 20. vek još uvek nije bila razvijena, Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i potom Milutin Milanković daju ključne doprinose svetskoj nauci. Njan ubrzani institucionalni razvoj u našoj zemlji počinje tek nakon Drugog svetskog rata, a sa ulaganjima u nuklearna istraživanja koja pokreće Pavle Savić, fizika vrlo brzo postaje jedna od vodećih disciplina.

Jedan od „očeva“ Instituta za fiziku u Beogradu i pionir kvantne mehanike u Srbiji, Zvonko Marić i drugi istraživači otvoraju horizont čitavog niza istraživanja. „Uveren sam da se u naukama i inženjerskim disciplinama koje su blizu fundamentalnih nauka čuči nekoliko prilika da nađemo jednu ili dve stvari gde mi možemo biti globalno kompetitivni“, smatra dr Bogojević.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 05
Može li fizika da promeni Srbiju?
Gost: dr Aleksandar Bogojević

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče” (wwww.naukakrozprice.rs)
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.