VRT FIZIKE: DAJSONOVA SFERA

VRT FIZIKE: DAJSONOVA SFERA

(VIDEO PETKOM – Ep. 14) „Dajsonova sfera je hipotetički objekat koji okružuje zvezdu“, kaže dr Marko Vojinović iz Instituta za fiziku u Beogradu u četrnaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“, opisujući koncept nedavno preminulog slavnog teoretičara, matematičara, fizičara i statističara Frimana Dajsona.

„Ideja je da imate roj asteorida ili sličnih objekata koji će u potpunosti da zaklone sjaj zvezde. On bi koristio svu energiju koju zvezda izrači i mi bismo sa zemlje videli takav objekat kao jednu zvezdu koja zrači isključivo u infracrvenom spektru“, objašnjava dr Vojinović i napominje da je to način da detektujemo razvijene vanzemaljske civilizacije.

Objašanjavajući smisao ove Dajsonove ideje i koliki je njen značaj za nauku, dr Vojinović kaže: „Dajson je voleo da provocira ljude sa radikalnim idejama. To je njegova osnovna baština. Terao je ljude da razmišljaju na način koji je različit od onog na koji su navikli“.

Video seriju „Vrt fizike“ (www.naukakrozprice.rs/tag/vrt-fizike) proizvodi Institut za fiziku u Beogradu (www.ipb.ac.rs) u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE, epizoda 14: Dajsonova sfera

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče”
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.