VRT FIZIKE: ENTROPIJA ŽIVOTA

VRT FIZIKE: ENTROPIJA ŽIVOTA

(VIDEO PETKOM – Ep. 18) „Ne možemo da imamo izolovan živi sistem. Ako je sistem izolovan, entropija će da raste i time sistem ide ka stanju veće neuređenosti“, kaže dr Nenad Vukmirović iz Instituta za fiziku u Beogradu u osamnaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“.

Epizoda je posvećena razumevanju jedne od poznatih fizičkih veličina – entropije, koja se izuzetno retko koristi u svakodnevnom životu, pa je stekla izvestan enigmatičan status. U udžbenicima nedovoljno precizno opisana kao mera neuređenosti sistema, entropija često inspiriše umetnike i podstične raznolika spekulativna razmišljanja o svetu.

Kroz objašnjenje univerzalnog zakona poznatog kao Drugi princip termodinamike, prema kome u izolovanom sistemu entropija ne može da opada, dr Vukmirović govori kako ovaj zakon opisuje ponašanje jednostavnih termodinamičkih sistema kao što je gas zatvoren u posudi, ali i kakve su njegove raznolike posledice poput „strele vremena“.

Prevazilazeći okvire jedne zanimljive lekcije iz fizike, ova epizoda istražuje i kakva je termodinamika života, kao i zašto se živi sistemi, budući da održavaju uređenost, naizgled opiru Drugom principu termodinake. „Živa ćelija nije izolovan sistem, ona interaguje sa okolinom i sa njom razmenjuje entropiju“, objašnjava dr Vukmirović.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 18
Entropija života
Gost: dr Nenad Vukmirović

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče” (wwww.naukakrozprice.rs)
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.