VRT FIZIKE: Gde rastu talenti

VRT FIZIKE: Gde rastu talenti

(VIDEO PETKOM – Ep. 09) Gosti devete epizode video-serijala „Vrt fizike“ su đaci, učesnici Evropske olimpijade iz fizike, najprestižnijeg takmičenja za učenike srednjih škola uz Međunarodnu olimpijadu iz fizike, koji su ove godine, tokom pandemije koronavirusa, u vrlo specifičnim uslovima, osvojili pet medalja.

„Pripreme su bile prilično intenzivne, radilo se puno i bilo je zanimljivo“, kaže Dobrica Jovanović, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije koji je osvojio zlatnu medalju. Isto priznanje pripalo je i Bogdanu Rajkovu koji kaže: „Upisao sam Univerzitet Kembridž, ali ako budem imao priliku da se vratim i da se bavim strukom u Srbiji, definitivno bih se vratio“.
Govoreći o dilemi gde nastaviti školovanje, dobitnik srebrne medalje Petar Samardžić kaže da još uvek nije siguran da li će se baviti fizikom ili matematikom ali da će pokušati da upiše fakultet u inostranstvu.

„Takmičenje je bilo manje stresno nego u normalnim okolnostima, samo smo došli na Institut i radili dva dana zadatke“, kaže Strahinja Nikolić, koji je osvojio bronzanu medalju i ove godine upisao Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Dušan Beguš, takođe dobitnik bronzane medalje, govoreći o svojim interesovanjima kaže: „Trenutno me zanima sve u fizici, mislim da sam još mlad da bih se profilisao“.

Pripreme za takmičenje su vodili istraživači Instituta za fiziku u Beogradu dr Marko Opačić, dr Dejan Đokić i dr Nenad Vukmirović. „Osećam veliko zadovoljstvo kada se radi sa taletnovanom, vrednom i posvećenom decom“, kaže dr Opačić. Govoreći o njihovoj daljoj karijeri, dr Opačić kaže da će sigurno na dalje školovanje u inostranstvo otići svako ko dobije stipendiju, ali da je važno zadržati kontakt sa njima. „Postoji velika šansa da se oni jednog dana vrate u Srbiju, pa možda i na Institut. Neka se iz svake generacije vrati jedan, to je za mene uspeh“, kaže dr Opačić.

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta nauke“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.


Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče”
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović
Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.