VRT FIZIKE: KAKO PADA KIŠA

VRT FIZIKE: KAKO PADA KIŠA

(VIDEO PETKOM – Ep. 17)„Oblaci se pojavljuju tamo gde dođe do kondenzacije vodene pare. Nekada u oblacima nisu prisutne samo kapljice vode, već i ledeni kristali, a u njima se nalaze i različite čestice“, kaže Luka Ilić iz Instituta za fiziku u Beogradu u sedamnaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ u kojoj objašnjava kako pada kiša, zašto nastaju letnji pljuskovi i grad, i kako meteorolozi prave vremensku prognozu.

Prema Ilićevim rečima, danas se u meteorologiji prvenstveno koriste numerički modeli, odnosno sistemi jednačina koji opisuju atmosferu. „Na osnovu merenja utvrdimo trenutno stanje u atmosferi i primenom ovih numeričkih modela računamo kakvo će vreme biti u budućnosti“, objašnjava Ilić.

Insititut za fiziku u Beogradu ima svoju meteorološku stanicu u kojoj se nalazi uređaj LIDAR. „U izvesnom smislu on je sličan radaru. LIDAR emituje lasersko zračenje koje se rasejava na česticama u atmosferi“, kaže Ilić i objašnjava da ovaj uređaj ne daje informacije o lokaciji na kojoj se nalazi već se koristi za daljinsku detekciju i prikupljanje informacija o vertikalnom profilu atmosfere.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 17
Kako pada kiša
Gost: Luka Ilić

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče”
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.