VRT FIZIKE: PLODOVI ČERNOBILJA

VRT FIZIKE: PLODOVI ČERNOBILJA

(VIDEO PETKOM – Ep. 13) U Republici Srbiji zakonom je zabranjena izgradnja nukelarnih elektrana, ali je naša zemlja okružena brojnim reaktorima u susedstvu. „Nuklearna energija ima padove koji su inicirani raznim akcidentima. Kada pogledamo duži vremenski period, njih ima zaista malo, ali su oni tako intenzivni da stvaraju radiofobiju“, kaže dr Vladimir Udovičić iz Instituta za fiziku u Beogradu u trinaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“.

Neki od nuklearnih incidenata postali su deo kolektivnog stresa. U zoru 26. aprila 1986. godine na reaktoru 4 elektrane Černobilj u Ukrajini došlo je do niza incidenata koji su prerasli u katastrofu. Zbog curenja radijacije u atmosferu evakuisan je susedni grad Pripijat, a oko elektrane je proglašena Zabranjena zona. Druga nuklerarna katastrofa koju svet pamti dogodila se u Japanu 2011. godine. Nakon zemljotresa u dubinama Pacifika, Japan je pogodio razoran cunami što je dovelo do serije incidenta na reaktorima nuklearne elektrane Fukušima 1.

Ovakvi događaji, prema rečima dr Udovičića, zapravo su povećali oprez i podstakli nuklearne istraživače da analiziraju slabosti ove tehnologije. „Više pažnje je usmereno na bezbedonosne aspekte, tako da se danas prave sigruniji reaktori“, kaže dr Udovičić objašnjavajući kakve prednosti donosi primena nuklearne energije (budući da ne utiče na klimatske promene), kakva je budućnost ove oblasti, kao i kakve se mere u pogledu nuklearne bezbednosti sprovode u Srbiji.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 13
Plodovi Černobilja
Gost: dr Vladimir Udovičić

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče” (wwww.naukakrozprice.rs)
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.