PROJEKAT MORSKI KONJIC

PROJEKAT MORSKI KONJIC

Autor: Iva Pavlović*

PRIČE IZ MEDIJSKE LABORATORIJE “Nauka kroz priče” predstavlja uzbudljivu seriju tekstova – 23 uzbudljive priče inspirisane naukom koje je pripremila nova generacija autora, polaznika “Medijske laboratorije“, škole naučnog novinarstva koja je realizovana na Institutu za fiziku. Pročitajte više!

Od kada je Volt Dizni u svom animiranom filmu “Mala sirena” iz 1989. godine oživeo morski svet, pored sirene Arijel stidljivo se za svoje mesto na ekranu izborio i morski konjic. Ovo biće o kojem se i danas nedovoljno zna, sa glavom nalik konju i telom uvijenim poput violinskog ključa, ne prestaje da intrigira.

Morski konjic je primer čudnovate biološke raznovrsnosti sveta koja je mužjacima ovih riba pružila jedinstvenu priliku da budu – mame. Naime, duž obala Indonezije i Australije, Afrike i Severne Amerike, na okeanskom tlu obraslom travom i bogatom planktonom, mužjaci zavode željene ženke bučnim i dugim plesom, menjanjem boja i uvrtanjem glave kako bih ih impresionirali da baš u njihovu trbušnu vrećicu polože jajašca. Od tog trenutka, buduće tate nose potomke i proizvode posebnu hranljivu tečnost kojom hrane embrione, sve dok ne porastu dovoljno da budu otpušteni u okean kao larve. Na taj način, svaki par mesečno dobije do pedesetoro dece čija odrasla dob i odgovornost počinju onog trenutka kada napuste tatin stomak. I ciklus se nastavlja iznova.

Međutim, od pedeset novih morskih konjica, prve dane života preživi tek jedna jedinka. Zagađenje, krivolov ali i brojni predatori odgovorni su za ozbiljnu ugroženost ove vrste u okeanskom i morskom okruženju. Stoga je Project Seashore belgijskog magnata, čokolaterije Guylian, dočekan kao ohrabrujuć pomak u zaštiti, istraživanju i očuvanju ovih ljupkih stanovnika toplih voda. Svako od nas se može priključiti projektu na neki od brojnih načina – učenjem o ovim bićima, pristupanju istraživačkim stanicama širom sveta  ili na onaj, mnogim ljudima najednostavniji način, kupovinom Guylian bombonjera čije su čokolade izrađene u obliku morskog konjica, a čijim odabirom automatski donirate deo sredstava za nastavak ovog projekta koji čuva najveće čistače naših okeana.

—–

FOTO: Depositphotos

*Autorka je polaznica Medijske laboratorije, škole naučnog novinarstva koju je “Nauka kroz priče” organizovala u jesen 2018. godine na Institutu za fiziku u Beogradu.  Pročitajte Priče iz medijske laboratorije!