PRIČE IZ MEDIJSKE LABORATORIJE

PRIČE IZ MEDIJSKE LABORATORIJE

(Ekskluzivno) “Nauka kroz priče” predstavlja jedinstvenu zbirku – 24 uzbudljive priče inspirisane naukom koje je pripremila nova generacija autora. Čitaocima je poznato da “Nauka kroz priče” bez izuzetka donosi originalne priloge koje svakog dana pišu isključivo autori “Nauke kroz priče”. No, sada, u ovoj seriji tekstova, predstavljamo i druge glasove.

Autori priča su polaznici škole naučnog novinarstva koja je realizovana na Institutu za fiziku u Beogradu pod nazivom “Medijska laboratorija“. Školu su vodili urednici i autori “Nauke kroz priče” Slobodan Bubnjević (S.B.) i Marija Đurić (M.Đ), a na redakturi priča radila je i naučna novinarka Jovana Nikolić.

Tekstopisci dolaze kako iz nauke, tako i iz medija. Njihove priče obuhvataju teme iz raznolikih oblasti ljudskog znanja koje svedoče o nedovoljno poznatim izazovima današnjice, o novim perspektivama, zabludama i saznanjima o kojima možda do sada niste slušali. Upoznajte moderni svet kroz priče iz Medijske laboratorije.

S.B./M.Đ/J.N.

01
GODINA U KOJOJ ĆE NESTATI DIVLJE ŽIVOTINJE
Biljana Stankov

Ako pratimo trend smanjenja broja od tri odsto svake godine, 2026. dolazimo do istrebljenja svih vrsta divljih životinja… Pročitajte više!

 

02
LEK ZA GOSPOĐU RITU
Milica Vinić

Sredinom prošlog veka razvijen je lek Ritalin koji stimuliše centralni nervni sistem, ali pored pozitivnih dejstava kod nekih stanja, poznat je pre svega po velikoj zloupotrebi… Pročitajte više!

 

03
VAKUUM I ZASTAVE
Marko Rakočević

Šest američkih zastava nalazi se na površini Meseca u znak šest uspešno izvedenih Apolo misija. Sačinjene od lakog, mekog najlonskog materijala, mogu nam poslužiti za makar posredan susret sa fizičkim zakonima na Mesecu… Pročitajte više!

 

04
ULOGA MENSTRUACIJE
Nikolina Momić

Tokom istorije, fiziologija i uloga menstruacije dugo su bile nepoznanica, pa je bilo više pokušaja da se objasni svrha ovog ciklusa… Pročitajte više!

 

05
LEK KOJI TO NIJE
Milica Simonović

Zavisnost od opoidnih supstanci pojedinci pokušavaju da pobede pomoću supstance pod nazivom ibogain. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovaj lek ne samo da nije pouzdan, već može odvesti i u smrt… Pročitajte više!

 

06
TRAGOVI ZAVERE
Uroš Kostić

Bele linije koje ostaju na nebu nakon prolaska aviona prate brojne, uglavnom neistinite price. Kako ovi tragovi nastaju i šta nam zaista otkrivaju?… Pročitajte više!

 

07
CRVENO ZLATO
Ana Stančić

Od kako je Vilijam Harvi 1616. godine prvi opisao anatomiju cirkulatornog sistema, naučnici su počeli da razmišljaju o tome kako bi se krv mogla ukloniti i da li bi mogla biti zamenjena nekom drugom tečnošću kao što su na primer vino, ili mleko… Pročitajte više!

 

08
PROJEKAT MORSKI KONJIC
Iva Pavlović

Mada svaki par mesečno dobije čak do 50 potomaka, samo retki morski konjici prežive prve dane života i zato je ova vrsta ugrožena… Pročitajte više!

 

09
URADI SAM: IZMENI SVOJE GENE KOD KUĆE
Anđela Stojev

Biohakeri su rastući pokret koga čine naučnici-odmetnici sa diplomama iz oblasti inženjerstva i tehnologije ali i umetnici i amateri kojima ovakav pristup pruža veću slobodu pri praktičnoj primeni biotehnologije… Pročitajte više!

 

10
ŠTA JE VIDEO FERMI?
Danica Lazić

Pre više od deset godine pokrenuta je Fermi misija, a istoimeni teleskop lansiran je u Zemljinu orbitu. Do kakvih se znanja došlo zahvaljujući ovom instrumentu?… Pročitajte više!

 

11
PLES SVETLEĆIH BIĆA
Danica Pavlović

Sposobnost emitovanja svetlosti evoluirala je, nezavisno, najmanje 50 puta, kod najrazličitijih životnih formi, od jednoćelijskih organizama do nekih gljiva, insekata i zastrašujućih stvorenja iz morskih dubina… Pročitajte više!

 

12
ZAŠTO NE KORISTIMO FUZIJU?
Gojko Knežević

Princip rada nuklearnih elektrana današnjice se bazira na fisiji, a njena najveća mana je radioaktivni otpad. Sa druge strane, fuzija stvara helijum kojeg već ima u prirodi i nije štetan po zdravlje ili okolinu… Pročitajte više!

 

13
DIGITALIZACIJA BIOLOŠKOG NASLEĐA
Ivana Stanković

Širom sveta, na univerzitetima, institutima i u istraživačkim centrima, susrele su se biologija i informacione tehnologije i uveliko se radi na digitalizaciji brojnih primeraka… Pročitajte više!

 

14
ZAŠTO KORALI GUBE BOJU
Ivana Simeunović

Usled različitih faktora, među kojima je globalno zagrevanje, korali izbacuju alge iz svojih tkiva i blede. Posledice ovog procesa mogu biti brojne, od smanjene zaštite od udara cunamija do izumiranja vrsta… Pročitajte više!

 

15
GDE SU NESTALE ZVEZDE
Jelena Blagojević

Danas je u gradovima golim okom nemoguće videti Mlečni put, galaksiju kojoj pripadamo, a svetlosno zagađenje ometa posmatranje zvezda… Pročitajte više!

 

16
OD KOGA DOBIJAMO MITOHONDRIJE
Lena Ilić

Do nedavno se smatralo da ljudi mitohondrijsku DNK nasleđuju isključivo od majke. Onda je u Dečju kliniku u Sinsinatiju došao dečak čiji su rezultati potpuno zbunili lekare… Pročitajte više!

 

17
PORUKA NEPOZNATIMA
Nataša Vasić

Kako bi trebalo da izgleda poruka koju bismo poslali vanzemaljcima? U koji je oblik treba prevesti da bi je oni razumeli i koje su poruke poslate do sada?… Pročitajte više!

 

18
PRAPAMĆENJE
Milica Stojković

Neobični jednoćelijski organizmi, koji su najpre svrstani u carstvo gljiva, a zatim među protiste, pokazuju ponašanje koje se uslovno rečeno može nazvati pamćenjem, ili čak inteligencijom… Pročitajte više!

 

19
BUMBAROV LET
Minja Marijanski

Telo suviše teško, a raspon krila suviše mali. Kako bumbar leti? Naučnici širom sveta pokušavaju da odgonetnu ovaj fenomen, a neki od njih veruju da bi im odgovor mogao pomoći u izradi robota… Pročitajte više!

 

20
LEGIONARI VIMINACIJUMA
Renata Minić

Odakle su poticali legionari stacionirani u Viminacijumu, jednom od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu i jednom od dvanaest rimskih nalazišta na teritoriji Srbije?… Pročitajte više!

 

21
DA LI JE LIMUN KISEO?
Slađana Savić

Popularna “alkalizacija organizma” zasniva se na tvrdnji da limun nije kiseo u odnosu na sadržaj želuca. O čemu je zapravo reč? Zašto je ova dijeta naučno neutemeljena?… Pročitajte više!

 

22
ČEKAJUĆI GUME OD MASLAČKA
Dragana Ivanović Božić

Istorija proizvodnje i upotrebe gume od 15. veka kada Kolumbo donosi u Evropu prvu gumenu loptu, pa do današnjih potraga za alternativama kaučuku… Pročitajte više!

 

23
LETOVI NAD SRBIJOM
Vlada Marinković

Pioniri vazduhoplovstva na teritoriji današnje Srbije išli su u korak sa svetskim. Među njima našao se tragično nastradali sportista, ali i inženjer koji je učestvovao u dvoboju sa Crnjanskim… Pročitajte više!

 

24
GDE JE ŽIVOT MOGUĆ?
Željka Nikitović

Nakon prošlogodišnje vesti o otkriću sistema TRAPIST-1 koja je izazvala globalnu senzaciju, fokus interesovanja je na planetama na kojima bi mogli postojati uslovi za život… Pročitajte više!

 

PRIČE IZ MEDIJSKE LABORATORIJE “Nauka kroz priče” predstavlja uzbudljivu seriju tekstova – 24 uzbudljive priče inspirisane naukom koje je pripremila nova generacija autora, polaznika “Medijske laboratorije“, škole naučnog novinarstva koja je realizovana na Institutu za fiziku. Pročitajte više!