Tribina: “EKONOMIJA VAZDUHA”

Tribina: “EKONOMIJA VAZDUHA”

(Najava) Šta zagađuje vazduh u Srbiji? Dugotrajna, gusta magla, smog, neprijatni mirisi, kao i podaci koje daju mobilne aplikacije podstakli su javnost da ove zime počne potragu za uzrokom visokih koncentracija zagađujućih materija iznad naših gradova. Nadležni organi su najavili niz mera, a tema je pokrenula i raznorodne organizacije na akciju. Šta o uzrocima zagađenja zapravo kažu naučnici? Kako prepoznati izvor problema? Kako ga suštinski rešiti tako da vazduh bude čistiji, a da to ipak ne izazove teške socijalne i ekonomske posledice?

Ponovo se okupljamo na tribini Instituta za fiziku u okviru inicijative “Nauka kroz priče” u četvrtak, 27. februara, u 19 časova, na starom mestu – u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Nakon brojnih izuzetno posećenih tribina posvećenim temama inspirisanim naukom, sada razgovaramo o gorućem pitanju – o ekonomiji vazduha.

Učesnici tribine će objasniti kako se meri kvalitet vazduha, kakve su posledice po živi svet i zdravlje ljudi, ali kako se ovaj izazov rešava. Neizbežno, ova tema uključuje klimatske promene i pitanje kako smanjiti emisije štetnih gasova i kako se prilagoditi na globalno zagrevanje, pa će učesnici tribine govoriti i o stanju u našoj energetici, termolektranama i alternativnim izvorima energije.

Na tribini govore:
Dr Mira Aničić Urošević, Laboratorija za fiziku životne sredine, Institut za fiziku u Beogradu
Dr Vladimir Đurđević, klimatolog, Fizički fakultet u Beogradu
Aleksandar Macura, ekspert za energetski sistem, RES Foundation
Dr Slobodan Vukosavić, Elektrotehnički fakultet u Beogradu, dopisni član SANU

Moderator:
Slobodan Bubnjević, “Nauka kroz priče”

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Posetite FB najavu događaja
Pročitajte više o NKP tribinama


Ilustracija: Vladimir Stankovski