PROMOCIJA “ALHEMIJE BOMBE” U BEOGRADU

PROMOCIJA “ALHEMIJE BOMBE” U BEOGRADU

U četvrtak, 21. septembra, u 18 sati, u prostoru koji se naziva “Bukmarker” u knjižari Delfi SKC u Beogradu održana je promocija naučnopopularne knjige „Alhemija bombe“ Slobodana Bubnjevića, autora “Nauke kroz priče”. Knjiga, objavljena u izdanju „Lagune“, već je privukla veliku pažnju medija i čitalaca, tako da je i pre promocije, već štampano drugo izdanje.

Na promociji su gostovali dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, Filip Švarm, urednik „Vremena“, Zoran Penevski, urednik knjige i autor. Razgovor je moderirala Tanja Vučković iz „Lagune“. Promocija je privukla raznoliku publiku, novinare, pisce, komunikatore nauke, kao i širu čitalačku publiku. U sjajnoj atmosferi, promocija se pretvorila u zanimljiv razgovor o temama koje knjiga pokreće.

„Možemo meriti naučnopopularnu literaturu do ove knjige, i od ove knjige nadalje”, ocenio je urednik knjige, Zoran Penevski dodajući da je “ova knjiga jedna od retkih na svetskom nivou tako dobro pisana i koncipirana. Od ove knjige možemo da pričamo o pravoj dobroj naučnoj publicistici kod nas“.

Filip Švarm je istakao da je razumljivo interesovanje javnosti jer, po njegovom mišljenju, knjiga pomera granice, a pritom je „knjiga za svakoga“. „Alhemija bombe“ nije samo fizika, već i prikaz života u jednom uzbudljivom razdoblju“, rekao je direktor Instituta za fiziku, dr Aleksandar Bogojević, dodajući da je reč „o knjizi koja dotiče sve nas. Nešto što se dešava tokom naših života, i utiče na našu budućnost i budućnost naše dece.“

Alhemija bombe“ opisuje dramatičnu istoriju nuklearne ere, počev od otkrića fisije, projekta Menhetn i bombardovanja Hirošime i Nagasakija, preko nuklearnih tenzija tokom Hladnog rata, sve do Černobilja, Fukušime i današnje krize u Zaporožju.