Fizika Deda Mraza: KOLIKO IMA POMOĆNIKA?

Fizika Deda Mraza: KOLIKO IMA POMOĆNIKA?

U većini racionalizovanih objašnjenja Deda Mrazove podele novogodišnjih poklona, uvek se upada u istu zamku. Lepa legenda o Deda Mrazu se, naime, nepotrebno komplikuje dodatnim izmišljanjem čitave fabrike pomoćnika koji pakuju poklone i unapred ih distribuiraju širom planete.

Vilenjaci iz tih priča se, međutim, direktno kose sa Okamovim brijačem, koji kaže da kod objašnjenja jednog prirodnog problema uvek treba izabrati najjednostavnije rešenje. Gde su svi ti vilenjaci? Čime se hrane i ko ih finansira? Uostalom, potpuno je neprihvatljivo da bilo koje dete cele godine čeka Deda Mraza kako bi mu poklon onda dostavio nekakav vilenjak.

Deda Mraz je inicijalno zamišljen kao lik koji radi sam. To nas uvodi u neophodni zaključak da se samo jedan Deda Mraz pojavljuje na svim mestima odjednom.

(S.B./Vreme nauke)
—–
Foto: depositphoto/robuart

DEDA MRAZ PETKOM: Serija tekstova o fizici Deda Mraza zasnovana je na idejama iz kultnog naučnopopularnog teksta fizičara Marka Vojinovića „Deda Mraz kao makroskopski kvantni fenomen“. Ideja je da vam na primeru Deda Mraza, koji je svojom veličinom makroskopski objekat, demonstriramo inače teško razumljive zakonitosti kvantne mehanike koje uredno važe u svetu mikroskopskih čestica. Nigde se, naravno, ne tvrdi ništa o realnoj egzistenciji Deda Mraza – ne kažemo da on uopšte postoji. Ali, ni da ne postoji.