IMA LI ZDRAVLJA U PILULI?

IMA LI ZDRAVLJA U PILULI?

U doba instagrama i blogova, kada se smatra da praktično niste ni ručali ukoliko prethodno niste uslikali tanjir, teško je zaobići napise o hrani, “zdravoj hrani”, kao i najrazličitijim dijetama koje služe ne samo da smršate već i da se izlečite od nekih prilično ozbiljnih bolesti.

Kako danas bukvalno svako može da napravi sajt i na njemu iznese svoje mišljenje, došli smo do toga da najrazličitiji pojedinci (i organizacije) tvrde raznorazne netačne, neispitane i nedokazane stvari o hrani i zdravlju, predstavljajući ih na vrlo uverljiv način.

Da li je slaninica ove nedelje zdrava ili opet kancerogena, treba li i dalje da jedemo avokado bar jedom nedeljno, smemo li jesti više od 2 žumanca nedeljno, mogu li da budem zdrav i ako nemam blender i da li šećer zaista hrani kancer? Uz to, razne dijete, kao i stilovi ishrane i života uopšte podrazumevaju i propagiraju upotrebu najrazličitijih namirnica koje, tvrdi se, imaju moć da nas podmlađuju, čine fit i leče od bolesti, od kijavice do dijabetesa.

Često su to sasvim nove i slabo poznate tvari, dok su neke od njih munjevito postale popularne. Evo primera: kurkuma, kokosovo ulje, omega 3, aloja vera, ekstrakt semena grožđa, ehinacea, glukozamin, hijeluronska kiselina… Da li su vam ove stvari poznate? Jesu li one stvarno zdrave? Pomažu li u lečenju određenih bolesti, kao što se to tvrdi?

Farmaceutska industrija obilato koristi ovakvu situaciju. Setite se samo kako izgledaju apoteke – dok su lekovi pozadi u vitrinama, ispred kupca je na stotine sjajnih proizvoda u prepoznatljivim bojama i pažljivo dizajnirajniranim kutijama, prepunih antioksidanata i ekstrakata raznih biljaka za koje nauka nikad zaista nije potvrdila da pomažu bilo čemu, vezanom za zdravlje.

Na jednom vrlo zanimljivom sajtu koji se zove “Information is beautiful” vizuelno je predstavljena masovnost neosnovanih, lažnih i istinitih tvrdnji o popularnim suplementima u ishrani. Za ove suplemente se tvrdi da pomažu u lečenju različitih bolesti i stanja. Infografik prikazuje brojne tvari – enzime, hormone, minerale, smese, biljke, vitamine i drugo i smešta ih na odgovarajuće mesto koje pokazuje da li zaista postoje naučni dokazi da one pomažu u lečenju i održavanju zdravlja. Radi se o bolestima kao što su kancer, dijabetes, onda respiratorni i urinarni problemi, zatim da li su posebno dobri za zdravlje žena, muškaraca ili dece, opšte zdravlje, vid, varenje, srce itd. Odnosno, razvrstani su na osnovu toga da li postoje dokazi i da li su ti dokazi jaki, dobri, obećavajući, neubedljivi, tanki, nepostojeći ili čak štetni.

Ako vas samo zanima šta je od blizu 200 predstavljenih suplemenata stvarno efikasno, odmah ćemo otkriti: snažni dokazi da imaju odgovarajuće dejstvo postoje za cela 2 (dva) suplementa.

Radi se najpre o – ni manje ni više – nego kafi, koja je dobra za vaše srce jer smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Tvorci infografika pozivaju se na istraživanje iz 2014. godine objavljeno u časopisu “Circulation” o dugoročnim efektima konzumacije kafe i njenom uticaju na rizik od kardiovaskularnih bolesti. U ovom istraživanju zaključuje se da je najpovoljnije po srce piti tri do pet šoljica kafe dnevno.

Drugi “provereni” suplement (što baš i nije najprecizniji opšti naziv za sve ove tvari) jeste kantarion koji je – dokazano – jednako efikasan u lečenju depresije kao i “pravi” lekovi.

A stvari tek sad postaju zanimljive. Antioksidanti. Šta vam prvo padne na pamet? Treba ih unositi u velikim količinama jer ćemo biti zdraviji, duže živeti i imati manje šanse da obolimo od raka i sličnih teških bolesti. Nauka kaže ipak nešto drugo – antioksidanti kao suplementi nemaju nikakav povoljan uticaj na zdravlje. Čak, betakaroten i vitamini A i E ne samo da nisu eliksiri zdravlja već kao suplementi mogu da budu štetni i da utiču na povećanje smrtnosti, pokazalo je istraživanje sprovedeno na gotovo 300.000 pacijenata.

Valerijana ne pomaže kod nesanice i istraživanja su pokazala da ima isti efekat kao i placebo, osim što stvara i neke nusefekte kod pacijenata… Ni pčelinji polen ne pomaže u lečenju raka, a “čudotvorna” biljka ginko biloba, odnosno njen ekstrakt, ne pomaže u lečenju demencije kako se to decenijama tvrdilo.

Dakle, za sve ostale suplemente, blizu 200 njih ne postoje čvrsti dokazi da pomažu u bilo kakvom lečenju. Predlažemo da (poželjno sa desktop računara) pogledate i sami, pa ako ste i dalje sumnjičavi, lako ćete doći i do dokaza za ove tvrdnje: https://goo.gl/icFKs8

(M.Đ./Verzija ovog teksta istog autora prvobitno je objavljena u časopisu Elementi)
—–
Foto: depositphotos/zsoltercsei