IZA SCENE

IZA SCENE

(Povodom drugog rođendana “Nauke kroz priče”) Fotografija prikazuje urednike i osnivače inicijative “Nauka kroz priče” (NKP) tokom jedne od naučnopopularnih tribina koje su prethodne sezone organizovali u Velikoj sali SKC.

Ako ste se pitali odakle dolazi sadržaj NKP, sve priče na FB stranici i sajtu (pa tako i ova) su autorski tekstovi Marije Đurić i Slobodana Bubnjevića, naučnih novinara sa Instituta za fiziku u Beogradu, koji su na pričama potpisani isključivo inicijalima.

Mada na fotografiji gledaju u različitim smerovima, urednici NKP-a sarađuju već 15 godina na raznovrsnim medijskim projektima – zajedno su osnovali “Vreme nauke” i “Elemente”, objavili veći broj knjiga i pokrenuli brojne naučnopopularne programe.

Ova iskustva autore su uverila da svuda oko nas, pa i na društvenim mrežama, postoji brojna publika zainteresovana za sadržaje inspirisane naukom, ali da je treba privući na odgovarajući način – kroz priče.

Autori su bili uvereni ne samo da publika NKP postoji, nego da je zapravo nužno odgovoriti na njenu potrebu za takvim sadržajima, kojih je nedovoljno na medijskoj sceni. Zato je pre tačno dve godine, 23. jula 2017. pokrenuta inicijativa “Nauka kroz priče”.

Pokazalo se da je odziv publike nadmašio sva očekivanja. Zahvaljujući tako masovnoj podršci, pored organizacije izuzetno posećenih tribina, NKP sada organizuje i školu naučnog novinarstva, a proizvodi i scenarije i druge sadržaje. Kako bi povećao kapacitet medija da izveštavaju o nauci, NKP besplatno ustupa sadržaj velikom broju domaćih medija, među kojima su i “National Geographic”, “Danas” i “Politika”.

Skoro 30.000 pratilaca “Nauke kroz priče” predstavlja najveću zajednicu ljubitelja nauke na Balkanu. Hvala vam što ste njen izuzetno važan deo!

M.Đ./S.B.

—–

FOTO: Bojan Džodan – IPB